Komentari

1.kolo

U Šahovskom domu u Rijeci partijama 1.kola počeo je treći po redu TOP 12 ,turnir kojeg čine deset najuspješnijih kadeta Ciklusa kadetskih turnira Šahovskog kluba Rijeka   plus 2 kadeta po pozivu organizatora.

Na ovogodišnjem   turnir u   umjesto 12 najavljenih kadeta nastupa njih 11 zbog otkaza u posljednji trenutak Verene Šamanić (inače učesnice sa pozivom organizatora).

Turnir je okupio gotovo sve najbolje kadete Rijeke a o njegovoj kvaliteti govori činjenica da nastupaju aktualni   pojedinačni državni prvaci do 11 godina –Jadranko Plenča „Rijeka“, do 13 godina –Ivan Vihor Krsnik Čohar „Kvarner „, te aktualni ekipni kadetski državni prvak Igor Pejić „Liburnija“.Pored navedenih aktualnih prvaka nastupaju i   bivši državni prvaci do 9 i 11   godina –Teo Tomulić i Nikola Samardžić   članovi riječkog Juniora. Zanimljivost je da na turniru nastupaju trojica prvoplasiranih sa prošlogodišnjeg kadetskog državnog prvenstva do 11.godina ,Jadranko Plenča ,Teo Tomulić i Sven Tica „Rijeka“!

 Voljom ždrijeba već u 1.kolu sastali su se   najbolji kadeti Hrvatske do 11 godina Jadranko Plenča i Teo Tomulić. Veliki napredak u kvaliteti igre   koji pokazuje iz mjeseca u mjesec   Jadranko Plenča   je potvrdio i u partiji protiv Tomulića. U vrlo oštroj varijanti Talijanke  Jadranko je već u ranoj fazi igre crnim figurama došao do   inicijative ,žrtvovao pješaka   te aktivnom igrom figura došao do velike razvojne prednosti koju je već u 29 .potezu  malom taktikom pretvorio u cijeli bod.

Odličnom igrom i sigurnom pobjedom bijelim figurama u partiji protiv Nikole Samardžića istaknuo se   kadet Š.k.Rijeka,ovogodišnji ukupni pobjednik godišnjeg Ciklusa kadetskih turnira i jedan od glavnih favorita za osvajanje 1.mjesta Mislav Monjac. Mislav je u varijanti Sicilijanke koja je redom poteza prešla u strukturu Francuske obrane sa izoliranim pješakom finim manevrima oslabio pješačku strukturu crnog te pravilnom izmjenom bijelopoljaca naglasio veliku prednost bijelog koju je na koncu lijepim taktičkim udarom 31.Sh6 ! doveo do cijelog boda.

Malo iznenađenje je remi u partiji Dubrović Gabriel –Igor Pejić   koji je sklopljen 33.potezu na prijedlog   crnog .

Prošlogodišnji prvak Ivan Vihor Krsnik Čohar   nije imao prevelikih problema u partiji protiv Davora Dujića.U središnjici je malim taktičkim udarom 24.Sf7 ! došao do odlučujuće prednosti koju je u 41.potezu   pretvorio u cijeli bod.

Puno bolju igru od Davora pružio je brat Marko u partiji protiv Sven Tice. Marko je iz otvaranja izašao bez većih problema   a u završnici dame i lovca protiv dame i konja uspio zbog nepreciznosti Svena doći do cijelog boda ,iskoristivši moć udaljenog slobodnjaka.

Zbog neparnog broja učesnika slobodan je u 1.kolu bio Rafael Dubrović“Draga“.

2.kolo

Pogled na   2.kolo 3.TOP 12 ponudio je kao najzanimljivije parove Igor Pejić-Ivan Vihor Krsnik Čohar i Mislav Monjac-Marko Dujić.

U partiji Pejić-Ivan Vihor igrana je Engleska partija u kojoj je bijeli u otvaranju stekao malu prednost ,međutim ambicioznim 12.Da4 ?! nametnuo je komplikacije u kojima se Ivan Vihor bolje snašao i zabilježio pobjedu već u 25.potezu. Bijeli Pejić umjesto 12.Da4 ?! mogao je jednostavnim planom 12.Dd2 ,0-0 sa idejom Sf5 i Sg7 zadržati trajnu prednost.

Partija Dujić Marko – Monjac   Mislav donijela je pomalo neočekivano brzu i efektnu pobjedu Marka Dujića. U varijanti Sicilijanke   sa 3. c3 Mislav je brzo krenuo u osvajanje centra ,međutim   brzopletim prepuštanjem lovačkog para protivniku i krivim uzimanjem pješaka 13…fg6?dozvolio je slabljenje po bijelim poljima i napad koji je Marko vrlo precizno i efektno realizirao  te osvojio vrlo vrijedan bod.

Laku i brzu pobjedu ostvario je i Jadranko Plenča u Skandinavci u partiji protiv Rafaela Dubrovića .Iskoristio je preagresivnu igru crnog te se sa dva osvojena boda pridružio u vodstvu Dujić Marku  i Ivanu Vihoru.

Kolo bez remija potvrdila je i partija klupskih kolega Davora Dujića i Tea Tomulića u kojoj je Tomulić 16…a6 ?! dozvolio Davoru da jednostavnim izmjenama oslabi pješaka na b5.Na koncu je oslabljeni pješak   osvojen a uz preciznu igru Davora bio je dovoljan za osvajanje cijelog boda.Umjesto 16…a6 ?!, Teo je mogao sa 16….Td1! 17.Ld1 ba4 18.Ta4 Td8 održati ravnotežu u partiji.

3.kolo

Novim pobjedama Ivan Vihor Krsnik Čohar i Dujić Marko izdvojili su se u vodstvu i jedini imaju nakon 3 odigrana kola 100% učinak. Ivan Vihor je u partiji protiv Jadranka Plenče   iskoristio grub previd Jadranka u 36….Tc7 ? 37.Te5 ! ,uzeo ponuđenog pješaka i vrlo brzo dobio,međutim do tog trenutka partija je bila u granicama jednakosti. Umjesto 36…Tc7 Jadranko je mogao sa 36….e4! 37.Sd4 Kg7 38.a5 Kf6 sa idejom Th7,Th5 i g4 pojačati poziciju crnog te doći do bolje igre sa dobrim šansama na pobjedu. U drugoj partiji koja je krojila vrh tablice Dujić Marko je u Caro Canu crnim figurama protiv Dubrović Rafaela već u otvaranju stekao prednost ,u nastalim komplikacijama osvojio „ kvalitet „koji je lako pretvorio u cijeli bod .

Lijepu i brzu pobjedu ostvario je Monjac Mislav u partiji protiv Dujić Marka u varijanti Panova u Caro Canu. Mislav je u otvaranju ispustio važan motiv nakon nepreciznosti crnog 12….Te8? ,mogao je sa 13.Sd5 ! Dd5 (13…ed5? 14.Dc2 sa odlučujučom prednošću)14.Le4 Dd7 15.Se5 Se5 16.La8  uzeti kvalitet sa velikom prednosti.

U partiji  Dubrović Gabriel –Tica Sven prisustvovali smo najvećem previdu u dosadašnjem dijelu natjecanja. Tica je nakon 13.Sd4?! bijelog pravilnim izmjenama 13…Ld4 14.Ld4 Le2 15.Ke2   Dh4 došao do  razvojne prednosti koju je  sa par nepreciznosti  doveo do jednakosti .Tada radi neshvatljiv previd i umjesto mirnog 23….h6   igra  23….Tc3 ?? 24.Dc3 i gubi topa i partiju zbog slabosti po osnovnom redu ?

U teškoj i neizvjesnoj partiji Igor Pejić je bijelim figurama laganu prednost   uspio iskoristiti protiv Nikole Samardžića  te zabilježio bod kojim se priključio vodećim igračima.

Slobodan je bio Teo Tomulić

4.kolo

Duel dvojice vodećih igrača na turniru Ivana Vihora Krsnika Čohara i Dujić Marka  završio je remijem u 43.potezu .Igrana je Ruska partija u kojoj oba protivnika nisu preuzimali prevelik rizik i nakon korektne igre sklopljen je remi na prijedlog Dujić Davora. Remi vodećih igrača iskoristio je Jadranko Plenča pobjedom protiv klupskog kolege Monjac Mislava . U varijanti Sicilijanke Mislav je već u otvaranju dozvolio neopreznim 12…b5?! motiv 13.e5! nakon kojeg su nastale komplikacije koje su išle u prilog bijelom. Nakon uzimanja   „otrovnog“ pješaka 21…Lh4 ? više nije bilo povratka u partiju jer je Jadranko nakon 22.Df4 Le7 23.De5 !Tg8   taktičkim udarom 24.Te7 ! osvojio figuru a samim tim i partiju.Sven Tica   je u popularnoj varijanti Panova u Caro Canu protiv Igora Pejića uzeo pješaka   međutim respektirajući svog protivnika pristao je na ponavljanje pozicije i remi.Nikola Samardžić je u partiji protiv Dubrović Rafaela brzo kaznio neoprezno slabljenje crnog  16…g5 ?,uzeo figuru i ostvario pobjedu u 34.potezu.Teo Tomulić i Dubrović Gabriel remizirali su nakon brojnih izmjena u završnici lovca protiv konja.

Slobodan je bio Davor Dujić!

5.kolo

Pobjedom u partiji protiv Jadranka Plenče crnim figurama Dujić Davor je 2 kola prije kraja stekao velikih 1 bod prednosti ispred Ivana Vihora Krsnik Čohara. U Skandinavci   Marko se uspio osloboditi pritiska bijelog ,ući u završnicu sa dva pješaka protiv topa.Nastala završnica optički davala je bolje šanse Jadranku međutim brzi pješaci na daminoj strani uz potporu konja   doveli su Dujić Marka do pobjede vrijedne 1.mjesta.Ključni trenutak u završnici bio je 30....b5 crnog kada je Jadranko sa 31.Tf8 b4 32.Kf4 Sb5 33.Te8 Kd5 34.Ke3 mogao ostvariti male šanse na igru na pobjedu.

Velika drama odigrala se i u drugoj partiji koja je odlučivala o vrhu tablice.Ivan Vihor Krsnik Čohar je boljom igrom došao do na prvi pogled čistog „kvaliteta“ više u partiji protiv Mislava Monjca.Međutim prilikom realizacije sa par neopreznih poteza dao je priliku Mislavu da popravi poziciju.Ključni trenutak u partiji bio je 35.ba5 ba5 36.Tb1 ?!La4 37.Tb7 ?! kada je nakon 37...Lc2 !crni preuzeo konce igre u svoje ruke te na kraju zabilježio važam bod.

U partiji Dubrović Rafael – Sven Tica crni je već u otvaranju došao do odlučujuće prednosti dok je Igor Pejić lijepom pozicionom igrom nadigrao Tea Tomulića

Davor Dujić zabilježio je pobjedu u partiji protiv Nikole Samardžića međutim vrijedno je zabilježiti motiv koji nije iskorišten nakon grube greške crnog 22....Lb8 ??.Bijeli Davor odigrao je mirno 23.Tad1 ? a mogao je odmah dobiti partiju sa 23.Sf6 ! gf6 24.Df6 sa brzim matom.

 

U 5.kolu slobodan je bio Dubrović Gabriel.

6.kolo

Pobjedom u „bratskom „derbiju kolo prije kraja Marko Dujić postao je pobjednik 3.TOP 12 Šahovskog kluba Rijeka.U Sicilijanci Marko je već u otvaranju 19.Le5 !uočio motiv zarobljavanje crne dame na osnovu kojeg je već u 24.potezu   zabilježio pobjedu vrijednu 1.mjesta na turniru. Jučerašnji poraz u partiji protiv Mislava sa „kvalitetom“više   ostavio je traga na igru Ivana Vihora Krsnika Čohara .Danas je u partiji protiv Gabriela Dubrovića agresivnom igrom pokušao nadoknaditi jučerašnji poraz međutim  slabim 24....Lh5 ? ispustio je inicijativu i nakon 25.Tf8 Tf8 26.Sh5 Dh5 27.Tc6   izgubio pješaka   kojeg je preciznom igrom Gabriel pretvorio u pobjedu.Umjesto 24...Lh5 ?trebalo je pokušati sa 24...h5 !? 25.Df2 Sb6 26.Lc3 Sd5 27.Ld2   Lg4 sa   boljom igrom crnog.

Jučerašnja pobjeda Mislavu je dala dodatno samopouzdanje tako da je danas u varijanti Panova u Caro Canu protiv vrlo dobrog Igora Pejića u poziciji sa razbijenom pješačkom strukturom ali u kompenzaciji   za lovački par dovitljivom igrom došao do pobjede.

Do odluke je došlo nakon interesantnog 20.Lg5 !? i nakon slabog Sc8 Mislav je iskoristio ponuđenu priliku i sa 21.Ld7! h6 ? 22.Le6 Th7 23.Ld5   uzeo pješaka i brzo dobio.Umjesto slabog 20...Sc8 Igor je mogao sa20....h6 21.Te7 Kf8 22.Lf6 ab5 23.Tde1 Tg8 držati ravnotežu u partiji.Klupski derbi odigrali su Sven Tica i Jadranko plenča. Nakon  korektne partije Sven vuče u 32.e4 !? i nakon Td8 (bolje je bilo 32...de4 sa jednakom igrom) 33.ed5 ?! Td5 34.De3 Dd6 35.Le6 fe6 36.Td2 Te5 stavlja damu pod „masku“ 37.Df4?? i nakon Te1 predaje.Umjesto 33.ed5?! Sven je mogao   sa 33.Se6 fe6 34.De3 ! uzeti pješaka sa velikim šansama na pobjedu.

U partiji Teo Tomulić –Rafael Dubrović igrala se završnica lovac na konja sa pješacima na obje strane u kojoj je bijeli Tomulić  uzeo pješaka i došao na prag pobjede a onda neshvatljivo u dobivenoj pozici ji prihvaća ponudu   remija. U završnoj poziciji jednostavno je dobivalo 65.c6 Sc6 66.Kc5 Se5 67.Kb6 Kd5 68.Ka6   itd.

 

U 6.kolu slobodan je bio Nikola Samardžić“Junior“.