Komentari TOP 12 kadeta 2010

1.kolo

 Tradicionalni drugi po redu TOP 12 KADETA okupio je 10 najboljih kadeta Rijeke i PGŽ koji su to pravo stekli na osnovu rezultata ostvarenih tijekom 2009 godine na 10 kadetskih turnira . Pored navedenih igrača organizator je na osnovu pravilnika uključio i dva igrača po svom odabiru. U odnosu na prošlu godinu ,što se tiče učesnika ovogodišnji turnir ima samo jednu razliku ,umjesto Mihovila Dubrovića koji je otkazao turnir nastupa Jadranko Plenča.Turnir je otvorio direktor turnira Srđan Zelenika a titulu osvojenu prošle godine brani Igor Pejić «Liburnija» .

Prvo kolo proteklo je bez većih iznenađenja. Na prvom stolu u partiji klupskih kolega  Monjac Mislav-Plenča Jadranko igrana je «Škotska partija» a najmlađi učesnik turnira Jadranko Plenča već je u otvaranju došao u podređen položaj.Mislav je sa par malih taktičkih udara povećavao prednost ,uzeo pješaka te u matnom napadu ostvario cijeli bod.Prvi favorit turnira Igor Pejić također nije imao većih problema u partiji protiv Gabriela Dubrovića.Pasivno odigranim otvaranjem Gabriel je prepustio inicijativu Pejiću koji je aktivnom igrom kaznio nepreciznost bijelog u 16.f4? te sa energičnim16.... d4! osvojio kvalitet i kroz par poteza partiju.U partiji Tica-Samardžić igrana je Holandska obrana  u kojoj je bijeli nakon otvaranja stekao malu prednost,međutim neopreznom igrom dopustio je Samardžiću efektnu kombinaciju kojom je zabilježio cijeli bod.

Sven je u 26.potezu odigrao Le6?? i nakon efektnog  26....Df1 ! predao partiju . Jednostavnim 26.Tfc1 bijeli bi  zadržao  veliku prednost .

Lake pobjede ostvarili su Dujić Marko protiv Dubrović Rafaela  i Ivan Vihor Krsnik Čohar u partiji protiv Dujić Davora.Najduža partija kola  bila je Mravić Filip – Tomulić Teo(64 poteza) u kojoj je prednost prelazila sa jedne na drugu stranu da bi Mravić u 24.potezu propustio jednostavnim Tc6! uzeti dvije figure za topa i steći veliku prednost.Partija je prešla u  završnicu u kojoj Mravić u 45. i 46 .potezu nije vidio mat u 2 poteza žrtvom topa 45.Tf8 ! Kf8 46.Td8 mat ali je  ipak uz veliku pomoć protivnika zabilježio cijeli bod !

 2.kolo

 Vrijedna pobjeda Ivana Vihora!

 Zrelom  i dovitljivom igrom Ivan Vihor zabilježio je cijeli bod crnim figurama u Ruskoj partiji protiv prošlogodišnjeg pobjednika i prvog favorita turnira Igora Pejića.Vihor je već u startu partije zaoštrio poziciju ,nametnuo heterogenim rokadama oštru borbu koja očito nije odgovarala Pejiću.Nakon otvaranja crni je izašao sa malom prednosti .Igrajući  18...Lg4 ?!. Ivan Vihor omogućio  je  bijelom  vrlo izglednu žrtvu figure 19.Lc6:!?.Međutim Pejić već u 21.Sd8 ? griješi i dopušta  crnom da međupotezom 21..Lh3 zadrži figuru i veliku prednost  koju sigurnom igrom u 27.potezu pretvara u cijeli bod.Bijeli je sa 21.d5!? Tde8 22.f3 Lh3 23.Tf2 Te3 24.Taf1 mogao zadržati  ipak neke šanse na malo dulji otpor.

Ovom vrijednom  pobjedom mada ima još 5 kola do kraja turnira Ivan Vihor istaknuo je ozbiljnu kandidaturu za osvajanje prvog mjesta . U drugoj po snazi igrača važnoj partiji kola Marko Dujić je u Talijanskoj partiji porazio  Mislava Monjca. Nakon korektno odigranog otvaranja Mislav velikom greškom u 16....De5 ? previđa jednostavno 17.Sd5 kojim gubi kvalitet a samim tim i partiju.Treća partija kola koja je završila odlukom bila je Jadranko Plenča – Rafael Dubrović.U popularnoj Talijanskoj partiji Jadranko je stekao malu prednost ,preveo  partiju u pješačku završnicu koju je točnom igrom doveo do pobjede.Najveći tragičar kola bio je Mravić Filip koji je u partiji protiv Samardžića propustio realizirati veliku pozicionu prednost.Nakon  preciznog 25....Lc3 26.bc3 Filip griješi sa 26....Lc4  i nakon 27.Lc4 bc4 nastaje remi pješačka završnica.Umjesto 26....Lc4 ? lako i jednostavno  dobivalo  je 26....a5 !.

Stalnu ali minimalnu prednost nije uspio pretvoriti u cijeli bod Davor Dujić u partiji protiv Gabriela Dubrovića  dok su  Tomulić i Tica  u Francuskoj obrani nakon izjednačene igre u završnici topova i raznobojnih lovaca sklopili remi.

3.kolo

Ivan Vihoru  bod prednosti!

 Derbi trećeg kola Ivan Vihor Krsnik Čohar – Dujić Marko uvjerljivo je pripao bijelom. U partiji jedina dva igrača koja su nakon 2 kola imali maksimalan učinak  bijeli je vrlo brzo došao do odlučujuće prednosti. Marko je neopreznim 13….Sd7 ? omogućio Ivan Vihoru malu kombinaciju sa motivom vezanosti po dijagonali g3-b8 .Bijeli je nastavio  14.Sg6 hg6 15.c5! Le7  16.f5 ! Dd8 17.fe6 fe6 18Lg6  osvojio  pješaka   uz veliku pozicionu prednost koju je vrlo lako pretvorio u cijeli bod. Ovom pobjedom Ivan Vihor pobjegao je konkurentima nakon samo tri odigrana kola cijeli bod.

Pejić se vrlo brzo oporavio od poraza te uvjerljivom igrom kaznio sumnjiv plan Mravića započet 15.g4 ? sa idejom velike rokade .Lijepim taktičkim udarom 18…Tc3 ! Pejić je osvojio dvije figure za topa te vrlo lako zabilježio pobjedu.U partiji Monjac-Samardžić vidjeli smo Sicilijansku obranu u kojoj je bijeli malom taktikom 20.Sd5 ! stekao prednost koju je postepeno povećavao te u završnici topova i raznobojnih lovaca uspio realizirati.

Prve pobjede zabilježili su Davor Dujić protiv Sven Tice i Rafael Dubrović protiv Tea Tomulića.U partiji Tica –Dujić do odluke je došlo već u otvaranju previdom figure od strane Tice dok je Tomulić u jednakoj poziciji nepotrebnom „žrtvom“ pješaka 22….a6 ?23.Db7 !Tb8 previdio međupotez 24.dc5 ! nakon kojeg je izgubio još jednog pješaka te na koncu i partiju. Jednostavnim 22….Dd5 ! crni bi zadržao jednake šanse u partiji.Jedini remi vidjeli smo u partiji Gabriel Dubrović – Jadranko Plenča. i to nakon maratonskih 68.poteza.U ranoj fazi partije Gabriel je osvojio pješaka ,međutim aktivnom igrom Jadranko je vratio pješaka i izjednačio igru  .Međutim u jednakoj završnici  Gabriel je boljom igrom ponovo stekao veliku prednost koju nije uspio realizirati u topovskoj konačnici

 4.kolo

Ivan Vihor Krsnik Čoharu i dalje maksimalan učinak!

 Odigravanjem 4.kola turnir je ušao  u drugu polovicu  a odličnom igrom nastavio je Ivan Vihor Krsnik Čohar.Nakon pobjede u partiji protiv prvog favorita Pejića  u 4.kolu zabilježio je vrijednu pobjedu protiv još jednog od kandidata za sam vrh tablice Mislav Monjca. Igrana je Ruska partija u kojoj je  Monjac sumnjivim 16.Db4?! pružio šansu Ivan Vihoru da sa 13....Ld5 !? i  14.Lf1 Lh4 ! naglasi slabosti bijelog na kraljevom krilu te stekne malu prednost. Međutim odlučujuću grešku u nešto slabijoj poziciji Monjac čini  sa 23.La6 ??,  previđa prosto 23...De3  i nakon 23.Dd2 Dd2 ? gubi figuru i partiju.Zanimljivo je da Ivan Vihor nije vidio da nakon 23.Dd2 ima mat u 3 poteza sa 23...Dg1+ .U partiji Pejić-Dujić Marko igran je Caro Can a do velike prednosti Pejić je došao već u otvaranju.  Crni je slabim 10....Dc8 ?dozvolio bijelom da sa 11.La6 !Sb6 12.Dc8 dođe do velike materijalne prednosti koju je vrlo lako realizirao.Umjesto 10...Dc8 cni je trebao nastaviti 10....Sd4! 11.Lb5 Sb5 12.Dc6 Ke7 13.Db5 Sc3 14.bc3 sa podjednakim šansama.Dobrim igrama nastavlja jedan od najmlađih učesnika turnira Jadranko Plenča koji je bijelim figurama pobjedom protiv klupskog kolege Mravića najavio borbu za sam vrh.U vrlo kvalitetno odigranoj partiji dugo je bila održavana ravnoteža da bi Mravić 19....f5?! prepustio prednost Jadranku koji propušta  sa 22.Sf5! osvojiti  pješaka . Nakon niza  sitnih nepreciznosti posljednji griješi Mravić sa 37....Kg7 ? a Jadranko finim 38.b4 ! dolazi do velike prednosti koju točnom igrom pretvara u cijeli bod.Do prve pobjede došao je Sven Tica protiv Rafaela Dubrovića koji je već u otvaranju previdio  centralnog pješaka na d5  dok je u partijiSamardžić-Dujić Davor bijeli  vrlo brzo došao do velike prednosti i pobjede. Slabom igrom nastavlja Teo Tomulić koji je u partiji protiv Gabriela Dubrovića doživio i treći  poraz .U remi poziciji raznobojnih lovaca Teo propušta nakon pogreške crnog 45...Kf3? odigrati 46.g5 ! sa odlučujučom prednosti ,igra  46.Ld5  i nakon 46....g5  47Le6 g5  48.Kd5 Kh3 49.Ke4 Kg3 50. Ke3 ?? čak gubi partiju.Lakom remiju  vodilo je 50.Kf5 h3 51.Ld5 h2 52.La8 .

POREDAK NAKON 4.KOLA

5.kolo

Prvi remi Ivana Vihora!

Peto kolo donijelo je prvi remi vodećeg Ivan Vihora u partiji protiv Nikole Samardžića.U engleskoj partiji crni Samardžić brzo je izjednačio igru  te u središnjici stekao nešto bolje izglede.Ključni trenutak u partiji bio je odgovor crnog   16....Sd5 ?!  nakon kojeg je bijeli sa 17.Sd5 Se7 18.Se7?!De7 19.d3 došao u nešto slabiju poziciju koju je uspio dovesti do remija.Umjesto 16...Sd5 crni je mogao dati više problema bijelom igrajući 16....Sb4 !? i nakon iznuđenog 17.Sb4 cb4 18.Se2 b5 ! steći lijepu prednost. Remijem je Ivan Vihor zadržao bod prednosti pred konkurencijom. Izuzetno burna i dramatična bila je partija Jadranko Plenča –Igor Pejić.

U vrlo ostroj varijanti Skandinavke vrlo brzo je došlo do velikih komplikacija u kojima se bolje snašao iskusniji Pejić.Nakon 10... Da3 11.Sec3 !? a6 ?! (bolje je 11....Sd4 12.Sf4 Lg6 13.Sg6 hg6 sa velikom prednošću crnog)  bijeli griješi sa 12.Le3 ? i nakon e6 (bolje je 12...Sd5 13.Sd5 Td5! 14.Ld5 Da5 ! sa velikom prednošću)13.Sf6 gf6 14.Kf2 Lc5 crni dolazi do velike prdnosti.

.Međutim u velikoj borbi Pejić ispušta veliku  prednost i grubim previdom 32...Lg6 ?? dozvoljava Jadranku da sa 33.c4 Td2 34.Sd2 dobije partiju. Sada dolazimo do najvažnijeg momenta u partiji u kojem se događa slijedeće:

U izgubljenoj poziciji crni Pejić po inerciji igra 33....Td2+.

Bijeli uzima rukom protivničkog topa sa polja d2 i ruši svoju damu koja je na polju c1, diže svoju damu stavlja je na polje c1 a skakačem sa polja b3 igra na d2. Crni reklamira taknutu figuru i traži da protivnik topa jede damom.
Sudac je u tom trenutku pratio drugu partiju. Sudac utvrđuje da je stvarno taknuta dama ali u situaciji punoj adrenalina ne uspjeva utvrditi da li je to možda bilo nenamjerno.
Nakon smirivanja situacije crni je potvrdio da je dama dodirnuta nenamjerno i priznao je  pobjedu bijelom. Ovom prilikom treba odati pohvale Igoru Pejiću za «fer play» odnosno možemo izvući nekoliko važnih poučaka za budućnost:
- Pravila igre FIDE kažu da 'ako igrač na potezu NAMJERNO na šahovnici dotakne ...' onda vrijedi obveza taknute figure, što na žalost mnogi igrači, treneri, suci i šahovski zaljubljenici neznaju pa mogu nastajati neugodne situacije.
- Igrač koji je nenamjerno dotaknuo figuru napravio je prekršaj ometanja protivnika i može biti kažnjen. Na žalost, uvijek postoji rizik da sudac prihvati reklamaciju protivnika. Igrače treba podučavati da poteze odigravaju pažljivo i smireno kako bi izbjegli takove greške a posebno u jasno dobivenim pozicijama.
- Kod spornih situacija treba omogućiti sucu da u smirenoj situaciji utvrdi istinu. Na žalost često osobe sa strane svojom nervozom i energičnim dokazivanjem stvore klimu u kojoj sudac donese odluku radi smirivanja situacije iako je odluka možda i pogrešna.

U važnoj partiji za sam vrh Gabriel Dubrović –Monjac do velike prednosti crnog doveo je nepotrebni «međupotez» Gabriela  23.Lf4 ? nakon kojeg je izgubio pješaka.U nastaloj topovskoj konačnici sa pješakom više Mislav nije bio na visini zadatka . Gabriel je upornom obranom  došao do remi završnice koju ipak velikom pogreškom na kraju gubi.

Slabom igrom nastavio je Tomulić  te doživio i peti poraz dok je Dujić Marko u partiji protiv Tice realizirao pješaka više u topovskoj konačnici. Veliku prednost nije realizirao Mravić u partiji protiv Rafaela Dubrovića te je partija završila remijem ponavljanjem poteza.

POREDAK NAKON 5.KOLA