Komentari


1. kolo TOP 12 KADETA

Prema predviđanjima prvo kolo "TOP 12 KADETA" donijelo je uzbudljive i partije s puno preokreta. Elektronske ploče, partije "live" ipak su djelovale na kadete  tako da smo prisustvovali kolu koje su obilježili previdi i preokreti. Na prvom stolu u partiji Davor Dujić - Igor Pejić bijeli je tijekom cijele partije imao blagu prednost međutim teškim previdom  u 25. potezu crni je neočekivano lako došao do cijelog boda. Remijima su završile partije Samardžić - Tica i Ivan Vihor Krsnik Čohar - Mravić u kojima su Tica i Mravić crnim figurama imali izglednije pozicije. Bratski dvoboj Rafael Dubrović - Mihovil Dubrović završio je pobjedom starijeg i sve boljeg Mihovila koji je prednost od jednog pješaka lako doveo do cijelog boda. Brzu i efektnu pobjedu taktičkim udarom u 31. potezu u varijanti Sicilijanke ostvario je Marko Dujić u partiji protiv Tea Tomulića. Najdužu partiju, također začinjenu taktičkim udarom bijelog u otvaranju odigrali su Mislav Monjac i Gabriel Dubrović. Pobjedu je u 47. potezu nakon dosta nepreciznosti oba igrača u damskoj završnici ostvario Mislav Monjac.


2. kolo - Igor Pejić i Mislav Monjac 100%!

Drugo kolo obilježili su pobjedama Igor Pejić protiv Marka Dujića i Mislav Monjac protiv Mihovila Dubrovića te zasjeli na čelo tablice. Pejić je u odlično vođenoj partiji u minijaturi zabilježio cijeli bod. U varijanti Panova iskoristio je nepreciznu igru protivnika u otvaranju  te "malom" taktikom zabilježio drugu uzastopnu pobjedu.Drugi igrač sa 100% učinkom Mislav Monjac do pobjede je došao uz veliku pomoć svog protivnika. Mihovil Dubrović je u samom otvaranju osvojio pješaka ,pojačavao pritisak te ispustio dobitnički potez u 16.potezu (16.e6 ? ....16.Lg5 !). Nakon izmjene dama Mislav je preuzeo inicijativu i bez problema realizirao prednost. Pobjedom protiv Svena Tice, Ivan Vihor se s 1,5 bodom približio samom vrhu tablice. Iskoristio je pasivnu igru bijelog te lako i brzo kaznio protivnikovu nekorektnu žrtvu figure. Dvije partije Samardžić - Mravić i Tomulić - Davor Dujić završile su podjelom bodova u topovskim konačnicama. Dok su Samardžić i Mravić remizirali u korektnoj partiji, Tomulić nije uspio iskoristiti pješaka više. Gabriel Dubrović zabilježio je prvu pobjedu na turniru protiv brata Rafaela iskoristivši grubi previd figure crnog u15. potezu (15.....hg3 ??).


3. kolo Igoru Pejiću bod prednosti!

U partiji na prvom stolu Mislav Monjac - Igor Pejić u varijanti Skandinavke crni je već u otvaranju (10....e5!)ostvario veliku prednost koju je sigurnom i preciznom igrom realizirao.Ovom  pobjedom Igor je stekao bod prednosti pred konkurencijom a s obzirom na kvalitetu prikazane igre glavni je kandidat za osvajanje prvog mjesta. U važnoj partiji za priključak vrhu tablice  Ivan Vihor Krsnik Čohar - Mihovil Dubrović prisustvovali smo vrlo "oštroj" partiji u kojoj je Mihovil stekao veliku prednost (top više!), međutim, par nepreciznosti i nedostatak vremena razlog su vrlo teške realizacije materijalne prednosti. Diobu drugog mjesta uhvatio je Marko Dujić u pobjedi protiv Filipa Mravića. U ruskoj partiji Filip je velikom pogreškom u otvaranju (6.....f6??) izgubio 3 pješaka a Marko je uz male teškoće realizirao stečenu prednost. Partije Rafael Dubrović - Teo Tomulić i Davor Dujić - Sven Tica obilježili su veliki previdi. Rafael je previdio damu dok je Sven dobru igru u varijanti "skandinavke" upropastio previdom kvalitete (29...Sh7??). Jedina partija koja je završila remijem je Nikola Samardžić - Gabriel Dubrović u kojoj je Nikola ispustio realizirati veliku materijalnu prednost.


4. kolo - Borbeni remi vodećih!

Derbi četvrtog kola Igor Pejić - Mihovil Dubrović donio je uzbudljivu i dinamičnu partiju koja je završila remijem ponavljanjem poteza. U varijanti "talijanke" igrala se teoretska pozicija sve do 12…..Kd7 ? poteza crnoga (vjerojatno je najbolje 12….Dd5). Nakon "novosti" inicijativa je prešla u ruke Pejića  koji propušta odigrati 13.Se5 ! s trenutnom odlukom, igra  13.Sd4, ulazi u kombinaciju nakon koje uzima pješaka ali dopušta  crnom jaku kontra igru. Aktivnom igrom Mihovil prisiljava Pejića na ponavljanje poteza i partija završava remijem. Na drugom stolu u partiji Marko Dujić - Mislav Monjac  također se igrala" talijanska" partija u kojoj je Marko osvojio pješaka a u završnici teških figura taktičkim udarom i cijeli bod, kojim je došao na pola boda do vodećeg Pejića. Prvu pobjedu na turniru ostvario je Sven Tica u partiji protiv Rafaela Dubrovića koji je neopreznim 13….f5 dozvolio kvarenje rokade i gubitak pješaka. Do prve pobjede došao je Filip Mravić protiv Davora Dujića. Filipu je put do realizacije pješaka više olakšao Davor pogrešnom promjenom dama 41….Dc3. U složenoj manevarskoj borbi do pobjede je došao Gabriel Dubrović u partiji protiv Ivana Vihora. Jedini remi zabilježen je  u partiji Tomulić - Samardžić  u kojoj Samardžić nije uspio iskoristiti inicijativu  tijekom cijele partije


5. kolo - Prvi poraz vodećeg Pejića!

Najvažniju pobjedu u 5. kolu ostvario je Gabriel Dubrović u partiji protiv Igora Pejića te tom pobjedom "spasio" turnir. Sve do 26 poteza bijelog  partija se odvijala u granicama jednakosti .Tada Gabriel griješi  sa 27.a4?gubi pješaka, međutim Pejić pogrešnim 29… Sc8 ? (trebalo je igrati 29...Dd6 !) propušta prednost te ulazi u nešto slabiju damsku završnicu koju sa još par pogrešaka  gubi. Tim porazom Pejiću su se na diobi prvog mjesta pridružili braća Dubrović Gabriel i Mihovil. Mihovil je već u otvaranju  sa 9.Sd4! osvojio pješaka da bi sigurnom igrom povećavao prednost  do konačne pobjede u 35. potezu. Treći poraz za redom doživio je Mislav Monjac protiv Filipa Mravića u varijanti izmjene Francuske obrane. U završnici lakih figura Filip je osvojio pješaka koji je bio dovoljan za pobjedu. Ivan Vihor pobjedom protiv Rafaela Dubrovića  došao je na 50% bodova dok su partije Samardžić – Davor Dujić i Tica - Tomulić završile beskrvnim remijima bez prave borbe.


6. kolo - Mihovil Dubrović preuzeo vodstvo!

Šesto kolo donijelo je smjenu na vrhu. Vodeći Pejić nije postigao ništa više od remija bijelim figurama u partiji s Mravićem, dok je u u bratskom derbiju stariji Mihovil postigao pobjedu protiv Gabriela. Ostvario je nešto bolju završnicu u kojoj je Gabriel pogreškom  28....Td8 ? omogućio Mihovilu zauzimanje sedmog reda, uzimanje pješaka te laku realizaciju. Laku pobjedu u varijanti Caro Cana ostvario je Marko Dujić crnim figurama protiv brata Davora koji je previdio"mat"! Rafael je nastavio s previdima u partiji sa Samardžićem  dok je Ivan Vihor crnim figurama u "skandinavki "kaznio "žrtvu" pješaka bijelog 13.d5? te u 25. potezu matirao protivnika. U  partiji koja je završila remijem Mislav Monjac - Sven Tica, Tica je propustio jednostavan dobitak. Nakon 26.Sc5 igrao je f5? a jednostavno 26...Dd6! je dobivalo partiju.


7. kolo - Zaslužena pobjeda Igora Pejića!

Posljednje kolo prvog "TOP 12 KADETA"  pružilo je ipak sretan epilog za dugo vodećeg Pejića. U posljednje kolo Mihovil Dubrović ušao je sa pola boda prednosti nad Pejićem ali s težim protivnikom (probuđeni Filip Mravić) i slabijim dodatnim kriterijima. Prvi je "posao"odradio Pejić u vrlo brzoj pobjedi protiv Samardžića.U popularnoj "skandinavki "Pejić je vrlo brzo zahvatio inicijativu te prisilio bijelog na predaju u 20 potezu. U partiji koja je odlučivala o prvom mjestu Mravić je boljom igrom stekao malu prednost protiv Mihovila Dubrovića koju je prelaskom u lovačku završnicu povećao te na kraju zabilježio pobjedu i treće mjesto na turniru. Prvi bod na turniru osvojio je posljednje plasirani Rafael Dubrović u partiji protiv Davora Dujića dok je Tica izgubio jednaku završnicu istobojnih lovaca protiv Gabriela Dubrovića. Mislav Monjac je dugo imao inicijativu pa pješaka više u partiji protiv Tea Tomulića međutim dozvolio je prijelaz u topovsku konačnicu u kojoj je jedva spasio pola boda. Opet popularna "skandinavka" u partiji Marko Dujić – Ivan Vihor Krsnik Čohar donijela je prijelaz u jednaku topovsku konačnicu u kojoj Ivan Vihor nije uspio iskoristiti pješaka više.