Memorijal Petar Peko

Natjecanje će biti posvećeno šahovskom zaljubljeniku Petru Peki, jednom od maloga broja najzaslužnijih organizatora u šahovskoj povijesti Rijeke. Bio je suosnivač i višegodišnji predsjednik i tajnik ŠK-a "Kvarner" u razdoblju kada je taj klub postizavao vrhunske prvoligaške i međunarodne rezultate. Radeći amaterski, iz čiste ljubavi, bez ikakvih novčanih naknada i materijalnoga interesa, Peko je znatan dio svoga života posvetio šahu. Kao duša jednog od najuspješnijih hrvatskih klubova, obilježio je puna dva desetljeća prošloga stoljeća (šezdeseto i sedamdeseto) kada je Rijeka dobila prvoga velemajstora (Ivan Nemet), prvoga nositelja olimpijske
medalje (Josip Rukavina), jedinoga svjetskog juniorskog prvaka (Ognjen Cvitan), seniorskog državnog prvaka (Ivan Nemet), četiri juniorska državna prvaka (Ivan Nemet, Ognjen Rubinić , Emilijo Fućak i Ognjen Cvitan), balkanskoga juniorskog prvaka (Duško Radulović) i niza drugih vrhunskih ostvarenja, u čemu je Peko zdušno, neumorno i zanesenjački davao svoj doprinos. Bio je i suorganizator svjetski priznatih šahovskih priredaba, među kojima se ističu meč reprezentacija Jugoslavija - SSSR u Rijeci i Šahovski festival u Opatiji.

Ovogodišnji Memorijal Petar Peko - Brzopotezno prvenstvo Hrvatske
 održano je 12.06.2010. godine sa početkom u Šahovskom domu Rijeka.
Raspis turnira pogledajte ovdje.

Darko Dorić brzopotezni prvak Hrvatske!
Pobjedom međunarodnog majstora Darka Dorića «Junior» završen je 4.Memorijal Petar Peko –Brzopotezno prvenstvo Hrvatske .Tijekom cijelog turnira Dorić Darko  bio je u krugu igrača koji su se izmjenjivali u vodstvu tako da je njegova pobjeda potpuno zaslužena . Ostvario je 12 pobjeda i 3 poraza (Rogić,Janković i Mufić) uz 2 remija  .

Isti broj bodova  kao pobjednik turnira  osvojio  je međunarodni majstor Mufić Goran također član riječkog «Juniora» međutim nešto slabiji dodatni kriteriji razlog su osvajanja drugog mjesta sa 13 bodova.Pomalo neočekivani poredak s obzirom da su glavni favoriti za naslov bili 4 velemajstora Marin Bosiočić «Junior»,Ognjen Jovanić»Liburnija»,Alojzije Janković»HAŠK Mladost» i Rogić Davor»Đuro Đaković Holding».Najbolji od velemajstora bio je Rogić Davor na diobi 3.-4. mjesta sa međunarodnim majstorom Robertom Lončarom sa osvojenih 12 bodova.
Rezultati 4. Memorijala Petar Peko

3. Memorijal Petar Peko 2009.

Na 3. memorijalu sudjelovalo je 15 najboljih hrvatskih igrača sa međunarodne rejting liste, 20 igrača iz kvalifikacija (... rezultati kvalifikacija ...), te 5 po odabiru organizatora.
Nakon 17 odigranih kola naslov prvaka Hrvatske osvojio je GM Marin Bosiočić ispred GM Ognjena Cvitana i GM Davora Rogića. Rezultate 3. Memorijala Petar Peko pogledajte ovdje.

2. Memorijal Petar Peko 2008.

Odlukom Hrvatskog šahovskog saveza Memorijal Petar Peko postaje i Brzopotezno prvenstvo Hrvatske. 7. lipnja 2008. odigrane su kvalifikacije ... rezultati ...
Na finalnom turniru održanom 14. lipnja 2008. nastupilo je 50 najboljih hrvatskih brzopoteznih igrača. Nakon 25 odigranih kola  prvo mjesto i naslov brzopoteznog prvaka Hrvatske osvojio je GM Ognjen Cvitan (ŠK Rijeka) sa 19 bodova.
Na drugo mjesto uvrstio se prošlogodišnji pobjednik memorijala GM Ante Šarić (ŠK Liburnija) sa 18.5 osvojenih bodova koliko je osvojio i trećeplasirani GM Mladen Palac (ŠK Zagreb) ... rezultati ...

1. Memorijal Petar Peko 2007.
Povodom Dana Sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeka u Šahovskom domu Rijeka 16. lipnja 2007. godine održan je memorijalni šahovski turnir Petar Peko. U konkurenciji 88 igrača pobijedio je Ante Šarić (ŠK Liburnija) sa 14 bodova iz 19 kola. Na drugo mijesto plasirao se Mladen Palac (ŠK Zagreb) sa 13.5 bodova, a treći je domaći velemajstor Ognjen Cvitan (ŠK Rijeka) sa 13 bodova.
Ostale rezultate pogledajte ovdje...