Smještaj

1. Natjecanje

U Rijeci se održava 7. Mediteransko prvenstvo u šahu za muškarce i žene u prostorijama Šahovskog kluba "Rijeka" na adresi Blaža Polića 2/2, od petka, 11. rujna 2009. (dolazak) do petka, 18. rujna 2009. (odlazak).

2. Učesnici

2.1 Svaka Mediteranska federacija navedena u MCA statutu imenovat će jednog igrača za muško i jednu igračicu za žensko prvenstvo. Ako Federacija želi da na prvenstvu sudjeluju dodatni igrači, osim onih koji su se kvalificirali na uobičajeni način i koji na nastup imaju pravo, takva Federacija se treba obratiti Organizacijskom Odboru (vidi također glavu 5). Igrač može sudjelovati na natjecanju samo nakon što dobije službenu dozvolu od strane Federacije koja organizira prvenstvo.

2.2 Svi velemajstori koji dolaze iz federacije-članice Mediteranske šahovske unije mogu sudjelovati na natjecanju nakon što za to dobiju službenu dozvolu od svoje Federacije. Broj tako prijavljenih sudionika ograničen je na 5 velemajstora iz 5 različitih federacija, te na 5 žena iz 5 različitih federacija, sukladno kriteriju vremenski prije pristiglih prijava u skladu sa točkom 4. Smještaj s punim pansionom u jednokrevetnim sobama bit će organiziran od strane organizatora, bez naplate.

3. Prijava

Obrasci s prijavom moraju se poslati Glavnom tajniku Mediteranske šahovske unije e-mailom, na adresu geoffrey.borg@gmail.com do 20.kolovoza 2009. godine. U slučaju da federacije ili učesnici pošalju obrazac s prijavom nakon proteka gore navedenog roka možda će morati platiti za svoj smještaj.

4. Putni troškovi i transferi

Putne troškove snosit će Federacije koje sudjeluju na natjecanju ili sami igrači. Igrači i osobe u pratnji mole se da obavijeste organizatore o detaljima svojih putnih aranžmana.
Transfer iz hotela u Opatiji do sale za igru i natrag organizirat će organizator o svom trošku. 
Za dodatne putne detalje i slične obavijesti, organizator predlaže posjet stranici www.lonelyplanet.com/croatia.

5. Smještaj i hrana

Učesnici, po jedan muškarac i jedna žena imenovani od strane svake federacije, imat će na raspolaganju puni pansion i spavanje, od večere 10. rujna do doručka 18. rujna 2009. Dodatni učesnici ili osobe u pratnji platit će troškove svog boravka izravno u hotelu po cijeni od 47,00 €/dan u jednokrevetnoj sobi, puni pansion. Smještaj će se osigurati u Opatiji, turističkom mjestu desetak kilometara udaljenom od Rijeke, u hotelu sa četiri zvjezdice Gran hotel 4 opatijska cvijeta, V.C. Emina 6, Opatija, www.milenijhoteli.hr/hotel_4opatijska.asp.
Za vrijeme trajanja natjecanja, svaki će učesnik imati pravo na jednu kavu i piće tijekom partije.

6. Ulazna viza i detalji o sudjelovanju

Svi učesnici mole se da pošalju jednu fotografiju veličine kao ona za putovnicu u .jpeg formatu, broj putovnice, datum i mjesto rođenja i adresu prebivališta na adresu Šahovskog kluba «Rijeka», club@sah-rijeka.hr do 20. kolovoza 2009. Molimo federacije i igrače da provjere preko web stranice www.mfa.hr i/ili hrvatskog veleposlanstva u svojoj zemlji treba li im viza za Hrvatsku.
Organizator će nastojati pomoći kod dobivanja vize. Za sve dodatne upite glede iznešenog, učesnici se mogu obratiti putem istaknutog e-maila: club@sah-rijeka.hr.

7. Pravila turnira

Glavni sudac

Gosp. Eduard Piacun, međunarodni šahovski sudac imenovan je glavnim sucem 7. prvenstva Mediterana u šahu za muškarce i žene.

Postupak žalbe

Žalbe na odluke Glavnog suca ili bilo kojeg od njegovih pomoćnika treba predati u pismenom obliku Predsjedniku žalbenog vijeća unutar jednog sata od završetka partije. Pismu žalbe treba pridodati iznos od 50 eura, kao garantni depozit ulagatelja žalbe. Ako se žalba usvoji i odluka promijeni, garantni depozit bit će vraćen ulagatelju žalbe. U protivnom slučaju će novac biti uplaćen u korist računa Mediteranske šahovske unije ili u korist organizatora. Vijeće za žalbe bit će imenovano prije prve partije tijekom tehničke konferencije a sačinjavat će ga do tri osobe odabrane većinom glasova igrača.

Sustav igre

Muškarci i žene igrat će na zajedničkom turniru. To će dati veću priliku za normu. Natjecanja se organiziraju sukladno FIDE pravilima, poglavlje D.V.01 FIDE priručnika. Primjenjivat će se švicarski sustav igre, 9 rundi. Vrijeme će biti ograničeno na 90 minuta + 15 minuta + produljenje od 30 sekundi po potezu za svakog igrača. Igra se uz korištenje digitalnih satova.

Parovi

Parovi će biti izvučeni korištenjem softwera Swiss Manager. Parovi će se proglasiti čim to bude moguće, nakon što se završi svaka runda igranja i bit će izvješeni pred ulazom u borilište ili na drugim ključnim područjima.

Poredak i doigravanje

Poredak igrača, za dodjelu trofeja, koji završavaju s istim brojem bodova, odredit će se primjenom sljedećih postupaka doigravanja, u redoslijedu koji počinje od (a) do (b) do (c) do (d), već prema potrebi.
(a) Median-Buchholz,
(b) Buchholz
(c) Progresivni sveukupni rezultat
(d) Meč između izjednačenih igrača

Dodatna pravila:

(a) Članak 10.2 Pravila Šaha ne vrijedi.
(b) Nakon svake igre, igrači će uručiti sucu originalni rezultat potpisan od strane oba igrača.
(c) U borilištu nije dozvoljena analiza partije.
(d) Tijekom trajanja partije igračima nije dozvoljen odlazak do prostorije za analizu.
(e) Igrači koji su završili sa igrom bit će smatrani promatračima i neće im biti dozvoljen pristup borilištu.
(f) Igrači se mole da u borilište ne unose mobilne telefone. Ukoliko mobitel zazvoni igrač će biti kažnjen gubitkom igre sukladno odredbama Čl. 13.4 Šahovskih pravila.
(g) Fotografiranje uz bljeskalicu dozvoljeno je samo tijekom prvih deset minuta igre.
(h) Pretpostavljamo da su svi igrači pročitali pravila turnira i da su se obvezali poštivati ih.
(i) Samo će igračima i sucima biti dozvoljen pristup u borilište, osim ako drugačije izričito ne odredi glavni sudac.
(j) Dokle god traje igra pojedinog igrača, isti se može obratiti samo sucu ili svom protivniku, sukladno odredbama Šahovskih pravila.
(k) Engleski tekst ovih Pravila predstavlja autentičnu verziju.

8. Nagrade

Pobjednici natjecanja bit će nagrađeni peharima te zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama. Organizatori obavještavaju i o dodjeli nagrada u gotovini, kako slijedi:

Nagrade za muškarce: 1. 1,200 Euro, 2. 900 Euro, 3. 600 Euro, 4. 200 Euro
Nagrade za žene: 1. 500 Euro, 2. 300 Euro, 3. 200 Euro, 4. 100 Euro

Novčane nagrade bit će podijeljene jednakomjerno ako se za nagradu kvalificira više od jednog igrača. Igračice koje zauzmu prvo od tri prva mjesta imat će izbor odabira nagrade ili pehara, no niti jedan igrač neće moći osvojiti više od jedne nagrade / pehara.

9. Nepredviđene stavke

Bilo koja stavka koja nije spomenuta u ovim Pravilima bit će razmotrena i o njoj će odlučiti Vijeće Mediteranske šahovske unije u suradnji s organizacijskim vijećem.

Kontakt brojevi:

Direktor turnira, Brian Dinter:+(385) 98 259 770 and Email: brian.dinter@ri.t-com.hr ili

Glavni tajnik Mediteranske šahovske unije, Geoffrey D. Borg (356) 21434729 ili(356) 99434729. Email : geoffrey.borg@gmail.com