Komentari

1. Kolo

PRVENSTVO MEDITERANA 2009

Danas je u Rijeci počelo sedmo po redu prvenstvo Mediterana, regije koja povezuje tri kontinenta i koja je stjecište nekoliko antičkih civilizacija i kultura, a danas udružuje i šahiste svih zemalja čije obale oplakuje Sredozemno more odnosno Mare Nostrum kako se zvalo u antička vremena.
Ideja o osnivanju jedne šahovske organizacije koja bi povezivala sve šahiste sa tog prostora rođena je nedavno, prije nepunih sedam godina,a prvo prvenstvo Mediterana održano je 2003 godine u Bejrutu, glavnom gradu Libanona.
Kako su godine prolazile povećavao se i broj zemalja zainteresiranih za sudjelovanje na ovom natjecanju pa su se tako ovdje u Rijeci okupili šahisti iz čak 19 zemalja od kojih su njih 17 članice MŠS, dok predstavnici Jemena i Andore nastupaju kao gosti.
Predsjednik Šahovskog saveza Mediterana je gospodin Damir Levačić, čovjek naših korjena, po rođenju Dalmatinac koji cijeli život živi u Francuskoj i koji je sa velikim zadovoljstvom dočekao i odmah prihvatio kandidaturu Rijeke za organizaciju ovog zanimljivog turnira.
Kao što svi znamo, Rijeka je u posljednje vrijeme najdinamičniji šahovski centar u Hrvatskoj gdje se zahvaljujući ljudima koji ne samo da imaju viziju i ideje nego i sposobnost da sve to pretvore u djelo,u zadnje vrijeme održao veliki broj kvalitetnih šahovskih natjecanja. Vrhunac takve razvojne strategije biti će pojedinačno prvenstvo Europe za muškarce i žene koje će se održati sljedeće godine u trećem mjesecu, tako da će ovo prvenstvo Mediterana poslužiti kao idealna generalna proba za taj do sada najveći izazov za vrijedne riječke šahovske radnike.
Na ovogodišnjem, sedmom po redu prvenstvu Mediterana nastupa 64 šahista i šahistkinja, među kojima je i osam nositelja najviše šahovske titule i to 4 muškarca i 4 žene što je uz činjenicu da svi igraju na zajedničkom turniru još jedan pokazatelj o ravnopravnosti spolova, barem kada je šah u pitanju.
Kao što svi znamo, na turnirima koji se igraju po švicarskom sistemu u prvom kolu sastaju se igrači iz gornjeg dijela turnirske tablice sa onima iz donjeg dijela koji su ujedno i daleko slabiji po broju rejting poena. U takvoj situaciji realno je za očekivati da će favoriti doći do prvih bodova bilo na lakši ili teži način, ali praksa je pokazala da je i u šahu «lopta okrugla» i da su iznenađenja uvijek moguća. Tako je bilo i ovaj puta, a žrtve su bili hrvatski predstavnik Saša Martinović i turski međunarodni majstor Esen koji je čak poražen u susretu sa domaćim predstavnikom Orendom.
Za one koji nisu znali, ovo je prvi puta da je organizator osigurao direktan prenos svih partija na internetu, pa tako svi ljubitelji šaha mogu uživo pratiti sve ono što se događa u prostorijama riječkog šahovskog doma.
U sljedećih šest dana održati će se preostalih osam kola nakon čega ćemo saznati ime novog, sedmog po redu prvaka Mediterana.

M.Cebalo


PRVENSTVO  MEDITERANA  2009

Nakon zanimljivih sedmodnevnih borbi današnjim devetim kolom završilo je sedmo po redu pojedinačno prvenstvo Mediterana.

Ovo simpatično regionalno natjecanje čiji je smisao, rekao bih, više da podsjeti na povijesnu ulogu Sredozemnog mora u povezivanju različitih civilizacija i kultura kao i  stvaranju prijateljstava među narodima koji žive na njegovim obalama nego u stavljanju u prvi plan samog sportskog rezultata, taj je zadatak uspješno obavilo i ovaj puta. Polazeći od te pretpostavke počeo bih ovaj komentar sa mojim utiscima dok bih par riječi o postignutim rezultatima ostavio za kraj.

Meni osobno kao lingvistu po struci najzanimljiviji je bio upravo onaj detalj  koji nas razdvaja, a to je jezična barijera. Bio je pravi užitak za uši slušati razgovore na toliko raznih jezika i sudjelovati u njima koristeći dugogodišnja poznanstva sa nekima od prisutnih sudionika i dužnosnika. Kao i obično u takvim situacijama, kada bi se jezična barijera pokazala previsokom , u pomoć je prizivan neizbježni engleski koji danas najbolje povezuje sve ljude ovog svijeta.

Što se organizacije tiče, s obzirom da je ovaj turnir bio neka vrsta generalne probe za veliku predstavu koja slijedi za otprilike pola godine a to je pojedinačno prvenstvo Europe za muškarce i žene, možemo reći da su vrijedni riječki organizatori na čelu sa direktorom turnira, sveprisutnim gospodinom Brianom Dinterom, i taj ispit uspješno položili. Smještaj u opatijskim hotelima visoke kategorije i turnirska sala u šahovskom domu koja bez problema omogućava održavanje turnira do stotinjak učesnika sigurno će ostati u ugodnom sjećanju svim gostima.

Postoji, međutim, jedan detalj koji donekle kvari opći utisak i o kojem bi trebalo dobro razmisliti. Radi se, naime, o nedavno uvedenom, po meni kontroverznom, pravilu koje se službeno zove «zero tolerance», a koje obavezuje igrače da budu prisutni za pločom u trenutku puštanja sata u pogon.

Ideja je jasna. Žele se izbjeći neugodne situacije kada na otvaranju velikih šahovskih priredbi u prisustvu lokalnih političara i sponzora neke od stolica na čelnim pločama zjape prazne što nanosi štetu ugledu i imidžu šaha u društvu. To se pravilo može primjenjivati na velikim turnirima gdje je turnirska sala u hotelu gdje su igrači smješteni. Na masovnim natjecanjima, međutim, gdje su učesnici raštrkani po hotelima često i kilometrima udaljenima od turnirske sale, kao što je bio i slučaj ovdje u Rijeci, primjenjivanje tog pravila čini mi se besmislenim i rekao bih čak i

svojevrsnim nasiljem nad šahistima, ili ako hoćete zadiranjem u njihova prava. Sve negativne posljedice pokazale su se prvi put na Olimpijadi u Dresdenu prošle godine, a i ovaj turnir je samo potvrdio već stečena loša iskustva. O tome će trebati dobro razmisliti pri donošenju pravilnika za prvenstvo Evrope, pogotovo ako se podsjetimo da  Crnogorci nisu primjenjivali to pravilo ove godine na prvenstvu Europe u Budvi.   

A sada nekoliko riječi i o rezultatima. Uvjerljivi pobjednik sa «Fischerovskim» rezultatom (8,5 iz 9)  je egipatski velemajstor Ahmed Adly, bivši omladinski prvak svijeta, koji je svoje konkurente ostavio za  1,5 bod inkasiravši pritom čak 28 rejting bodova. Na veliko zadovoljstvo Riječana drugo mjesto i srebrenu medalju osvojio je Ognjen Cvitan, također bivši omladinski prvak svijeta, dok je bronca pripala Francuzu Le Roux-u koji je drugo mjesto izgubio u posljednjem kolu porazom upravo protiv Cvitana.

Kod žena zlato je pripalo grčkoj velemajstorici Botsari, ali zahvaljujući pobjedi kontumacom u posljednjoj partiji, dok su, također velemajstorice, Grkinja Yelena Dembo (srebro) i hrvatska predstavnica Mirjana Medić (bronca) osvojile  ostala dva odličja. Od ostalih predstavnika sa područja naše bivše države najbolje je prošao Slovenac Jure Zorko osvojivši šesto mjesto.

Eto to bi bila priča o prvenstvu Mediterana, a šahisti će se već sutra okrenuti novim obavezama i novim turnirima, ali takav je život šahovskih profesionalaca.

 

M.Cebalo