Komentari i analize


Vlado Kovačević

Komentator: Vlado Kovačević

ZDENKO KOŽUL POBIJEDIO ROBERTA ZELČIĆA

RIJEKA, 17. siječnja (Hina) – U prekrasnim prostorijama "Šahovskog doma" počelo je najjače Pojedinačno seniorsko prvenstvo u povijesti Hrvatske. Sudjeluje 12 od prvih 15 velemajstora s hrvatske rangliste, tako da prosječni rejting iznosi nevjerojatnih 2560 bodova.
U prvom kolu vođene su beskompromisne borbe, a velike pobjede na startu postigli su Zdenko Kožul, Krunoslav Hulak, Mladen Palac i Alojzije Janković.
U derbi susretu dvaju nekadašnjih europskih prvaka – brzopoteznoga Roberta Zelčića i Zdenka Kožula vođena je teška manevarska borba. Nakon originalne igre u otvaranju Zelčić je zadržao malu prednost, ali se u središnjici polakomio za pješaka i dao Kožulu priliku za jaku inicijativu po crnim poljima. U napadu Kožul je osvojio dva pješaka, prošetao protivničkoga kralja po cijeloj ploči i na kraju ga stavio pred neobranjiv mat.
Hulak je u sjajno igranoj topovskoj završnici pobijedio branitelja naslova prvaka – Đakovčanina Hrvoja Stevića, a Palac je na poučan način iskoristio pasivnu igru Osječanina Zorana Jovanovića. U središnjici je postigao poziciju s lovcem nadmoćnim skakaču i vještom kontrolom prostora osvojio figuru.
U najljepšoj partiji prvoga kola mladi Zagrepčanin Alojzije Janković je u lijepom napadačkom stilu nanio poraz nekadašnjem juniorskom svjetskom prvaku Ognjenu Cvitanu. Cvitan je pasivno odigrao otvaranje i Janković je energičnim napadom na kraljevom krilu, nudeći stalno žrtvu figure brzo doveo suparnika pred neobranjiv mat.
Bogdan Lalić je relativno brzo remizirao s juniorskim svjetskim prvakom Ivanom Šarićem, a podjelom boda završen je i riječki okršaj Marina Bosiočića i Ognjena Jovanića. Bosiočić je žrtvom pješaka u otvaranju postigao izrazitu prednost, ali je neopreznim raspletom dopustio suparniku da aktivira figure i spasi pola boda.

Rezultati 1. kola: Janković-Cvitan 1:0, Bosiočić-Jovanić remi, Lalić-Šarić remi, Stević-Hulak 0:1, Zelčić-Kožul 0:1 i Palac-Jovanović 1:0.

Poredak na ljestvici:
Kožul, Janković, Hulak i Palac po 1 bod, Bosiočić, Lalić, Šarić i Jovanić 0,5, Zelčić, Stević, Jovanović i Cvitan bez bodova.


KOLO REMIJA

RIJEKA, 18. siječnja - Već u drugom kolu Pojedinačnog prvenstva Hrvatske prava poplava remija. Sve partije završene su podjelom boda!
Branu su otvorili Krunoslav Hulak i Robert Zelčić, koji su sklopili primirje nakon samo 12 poteza. Zelčiću je trebao predah nakon poraza u prvom kolu, a Hulak je usprkos sjajnom startu ovime pokazao da nema naročitih ambicija.
Malo duža bila je partija između ranjenog Ognjena Cvitana i Mladena Palca. I Cvitanu je bio potreban oporavak nakon šoka u  prvom kolu, pa je nakon korektno odigranog otvaranja brzo preselio u gledalište.
Ostali remiji bili su mnogo sadržajniji i borbeniji.
Marin Bosiočić nije uspio probiti odgođeni Marshallov napad Hrvoja Stevića, iako je primijenio agresivniji nastavak. Branitelj naslova prvaka još jedanput je pokazao da se u toj neobičnoj poziciji snalazi kao riba u vodi.
Sve pohvale zaslužili su juniorski svjetski prvak Ivan Šarić i Zagrepčanin Alojzije Janković. Ne samo za odličnu pripremu, nego i za poučno tretiranje jedne osjetljive pozicije. Janković je jednom novošću iznudio prijelaz u topovsku završnicu s pješakom manje, ali je zahvaljujući aktivnijem kralju bez ikakvih problema održao poziciju.
Zdenko Kožul je protiv Bogdana Lalića krenuo vrlo ambiciozno. Žrtvovao je pješaka za inicijativu, ali je Lalić u pravom trenutku vratio materijal da bi dovršio razvoj. Kožulu je ostala prednost
lovačkog para i jak pritisak na crnog a-pješaka, ali je redukcijom
materijala Lalić uspio uploviti u luku remija.
Najbliže pobjedi bio je Riječanin Ognjen Jovanić, koji je protiv Osječanina Zorana Jovanovića dugo održavao malu prednost. Kad se crni oslabio na kraljevu krilu, Jovanić je prodorom u zaleđe osvojio pješaka i postigao dobivenu skakačku završnicu.
Međutim, u realizaciji je potpuno zakazao. Nekoliko puta propuštao je jednostavne putove ka pobjedi i dao priliku suparniku da spasi potpuno izgubljenu poziciju.

Rezultati 2. kola:
Jovanić-Jovanović remi, Cvitan-Palac remi, Šarić-Janković remi,
Kožul-Lalić remi, Hulak-Zelčić remi i Bosiočić-Stević remi.

Poredak na ljestvici:
Kožul, Janković, Palac, Hulak i po 1,5 bod, Bosiočić, Šarić, Lalić i
Jovanić 1, Stević, Zelčić, Jovanović i Cvitan po pola boda.


DRUGA POBJEDA ZDENKA KOŽULA

RIJEKA, 19. siječnja – U 3. kolu Pojedinačnog prvenstva Hrvatske kandidaturu za najviši plasman istaknuli su Zdenko Kožul, Mladen Palac i Marin Bosiočić, a konačno je krenuo i branitelj naslova prvaka Hrvoje Stević.
Kožul je u finom pozicijskom stilu kao crni nadigrao Alojzija Jankovića, a Marin Bosiočić je iskoristio jednu grubu grješku Roberta Zelčića i dobio u matnom napadu.
Mladen Palac i Hrvoje Stević izborili su pobjede nakon što su u relativno jednostavnim završnicama njihovi suparnici napravili odlučujuće pogrješke.
Šarić je izgubio topovsku remi-završnicu, a Ognjen Jovanić završnicu s jačim lovcem od skakača, ali s pješakom manje.
U preostale dvije partije Lalić-Hulak i Jovanović-Cvitan vidjeli smo dva salonska remija.

Rezultati 3. kola:
Stević-Jovanić 1:0, Zelčić-Bosiočić 0:1, Lalić-Hulak remi, Janković-Kožul 0:1, Palac-Šarić 1:0 i Jovanović-Cvitan remi.

Poredak na ljestvici:
Kožul i Palac po 2,5 boda, Bosiočić i Hulak 2, Stević, Janković i Lalić1,5, Šarić, Jovanović, Cvitan i Jovanić 1, Zelčić 0,5 boda.


KRUNOSLAV HULAK DOSTIGAO VODEĆE

RIJEKA, 20. siječnja – U derbi susretu 4. kola Pojedinačnog prvenstva Hrvatske Zdenko Kožul nije uspio probiti obranu Mladena Palca. U središnjici je čak i žrtvovao kvalitetu da bi stvorio jakog udaljenog slobodnog pješaka, ali je Palac našao elegantan izlaz u vječnom šahu. Njihov usporeni hod iskoristio je Krunoslav Hulak, koji je munjevitom pobjedom nad Alojzijem Jankovićem stigao do diobe prvoga mjesta. Jednom rijetko igranom varijantom zbunio je svog mladog suparnika i u taktičkoj borbi zarobio mu damu, pa se Janković predao već u 27. potezu.
Jedan od rejting favorita – reprezentativac Robert Zelčić u ozbiljnoj je krizi. Protiv Hrvoja Stevića odabrao je jednu sumnjivu varijantu i već u otvaranju dao pješaka bez ikakve kompenzacije.
Stević je rutinskom igrom preveo igru u završnicu i nakon malo lutanja nanio Zelčiću treći poraz i prikovao ga na dno ljestvice.
U riječkom okršaju Ognjen Jovanić je u finom pozicijskom stilu nadvisio Ognjena Cvitana. Nakon prave opsade u središnjici osvojio je slabog crnog centralnog pješaka, a onda studioznom igrom u topovskoj završnici postigao svoju prvu pobjedu.
Vrlo zanimljiva bila je i partija između Ivana Šarića i Zorana Jovanovića. Šarić je dao kvalitetu da bi stvorio jakog slobodnog pješaka na sedmom redu, ali je crni našao najbolji odgovor. Uzastopnom žrtvom dvaju kvaliteta ogolio je bijelog kralja i vječnim šahom zaslužio pola boda. Podjelom boda završena je i partija između Marina Bosiočića i Bogdana Lalića na koju ne treba trošiti riječi. Naime, remi je sklopljen već u 11. potezu!

Rezultati 4. kola:
Stević-Zelčić 1:0, Šarić-Jovanović remi, Kožul-Palac remi, Hulak-Janković 1:0, Bosiočić-Lalić remi i Jovanić-Cvitan 1:0.

Poredak na ljestvici:
Kožul, Palac i Hulak po 3 boda, Stević i Bosiočić 2,5, Lalić i Jovanić 2, Šarić, Jovanović i Janković 1,5, Cvitan 1 i Zelčić 0,5 boda.


TREĆA POBJEDA ZDENKA KOŽULA

RIJEKA, 21. siječnja – Najveći rejting favorit državnog prvanstva Zdenko Kožul sjajnim igrama opravdava svoj visoki ugled. U 5. kolu je nakon složene pozicijske borbe nadvisio Osječanina Zorana Jovanovića i trećom pobjedom izdvojio se na vrh ljestvice. Naime, njegovi najopasniji suparnici Mladen Palac i Krunoslav Hulak mirno su remizirali u međusobnom susretu. Naravno, brzo je remizirao i Bogdan Lalić sa Hrvojem Stevićem, iako mu je pozicija nudila bogate mogućnosti za igru. Pobjedom boda završena je i partija između Ognjena Cvitana i Ivana Šarića. Mladi Splićanin je odličnom igrom u središnjici osvojio pješaka, ali se Cvitan uspio obraniti prijelazom u završnicu raznobojnih lovaca.
U najljepšoj partiji kola Zagrepčanin Alojzije Janković je iskoristio mlaku igru Marina Bosiočića u obrani i lijepo vođenim napadom postigao pobjedu kojom je isplivao na granicu od 50% osvojenih bodova. Konačno je krenuo i Robert Zelčić iako je dobar dio partije s Rječaninom Ognjenom Jovanićem stajao za nijansu slabije. No, Jovanić je serijom loših izmjena iz bolje pozicije došao u jednaku završnicu s raznobojnim lovcima, ali je onda uspio izgubiti nakon slabe igre.

Rezultati 5. kola:
Zelčić – Jovanić 1:0, Lalić – Stević remi, Janković – Bosiočić 1:0, Palac – Hulak remi, Jovanović – Kožul 0:1 i Cvitan – Šarić remi.

Poredak na ljestvici:
Kožul 4 boda, Palac i Hulak 3.5, Stević 3, Bosiočić, Janković i Lalić 2.5, Šarić i Jovanić 2, Zelčić, Jovanović i Cvitan po 1.5 bod.


ROBERT ZELČIĆ SRUŠIO BOGDANA LALIĆA

RIJEKA, 22. siječnja - U 6. kolu Pojedinačnog državnog prvenstva na u svim su partijama vođene složene borbe, a odlučene su samo dvije partije.
Robert Zelčić je postigao drugu uzastopnu pobjedu svladavši Bogdana Lalića, tako da je njegova remi-koncepcija pala u vodu. Cijelo vrijeme Zelčić je održavao malu prednost, a kad se Lalić oslabio, Zelčić je preveo igru u dobivenu završnicu.
U vrlo lijepo vođenoj partiji, sa nizom žrtava i taktičkih poenti Hrvoje Stević je nadigrao Alojzija Jankovića i trećom pobjedom stigao do diobe drugoga mjesta.
Vodeći Zdenko Kožul protiv Ognjena Cvitana nije uspio postići prednost. Čak je poslije jedne nepreciznosti u otvaranju dao suparniku priliku da zahvati inicijativu, ali se riječki velemajstor zadovoljio ponudom remija. Krunoslav Hulak je protiv Zorana Jovanovića remizirao na sličan način. Također je ostao bez prednosti, pa je trostrukim ponavljanjem pozicije iznudio remi. Međutim, prije tog raspleta Jovanović nije uočio lijepi taktički udar, kojim bi bijelog bio doveo u podređen položaj.
Trostrukim ponavljanjem pozicije do remija su stigli i Marin Bosiočić i Mladen Palac. Mladi Riječanin pasivno je odigrao otvaranje i pružio priliku suparniku da preuzme inicijativu. Međutim, u trenutku kad je Palac zaprijetio osvajanjem pješaka bijeli je pronašao taktičku protuigru, pa se crni morao zadovoljiti ponavljanjem poteza.
Zanimljiva je bila i partija između Ognjena Jovanića i Ivana Šarića. Agresivnom igrom u središnjici Šarić je izborio malu prednost, uspio je osvojiti jednog pješaka, ali je Jovanić točnom igrom u topovskoj završnici lako održao ravnotežu.

Rezultati 6. kola:
Jovanić-Šarić remi, Kožul-Cvitan remi, Hulak-Jovanović remi, Bosiočić-Palac remi, Stević-Janković 1:0, Zelčić-Lalić 1:0.

Poredak na ljestvici:
Kožul 4,5 boda, Stević, Palac i Hulak 4, Bosiočić 3, Zelčić, Šarić, Janković, Lalić i Jovanić 2,5, Jovanović i Cvitan po 2 boda.


TREĆA UZASTOPNA POBJEDA ROBERTA ZELČIĆA

RIJEKA, 24. siječnja – Poslije jednog dana odmora Pojedinačno prvenstvo Hrvatske nastavljeno je odigravanjem susreta 7. kola.
Osim Bogdana Lalića, koji je salonski remizirao s Ognjenom Jovanićem, svi ostali sudionici zapeli su iz petnih žila da u finišu poprave plasman. Robert Zelčić je nakon sjajne igre svladao Alojzija Jankovića, a vodeći Zdenko Kožul nije iskoristio veliku priliku protiv Ivana Šarića. U središnjici je hrabro žrtvovao damu za topa i figuru da bi na daminu krilu stvorio jake vezane slobodne pješake. Međutim, nije našao pravi plan protiv otvaranja igre na kraljevu krilu i Šarić je vječnim šahom uspio izbjeći poraz.
U derbi susretu dvaju igrača iz vodeće skupine Mladen Palac je dugo održavao inicijativu protiv Hrvoja Stevića, ali je Đakovčanin pojednostavnjivanjem pozicije uspio održati ravnotežu.
U partiji između Osječanina Zorana Jovanovića i mladog Riječanina Marina Bosiočića još jednom se pokazalo da našim igračima ponekad nedostaje poznavanje elementarnih završnica. Nakon uporne obrane Bosiočić je ušao u jednostavnu remi-poziciju, ali je onda neshvatljivom greškom dopustio suparniku da postigne prvu pobjedu na prvenstvu. Stari prijatelji Ognjen Cvitan i Krunoslav Hulak iskopali su ratne sjekire i vodili maratonsku borbu u kojoj je Zagrepčanin došao na prag pobjede osvajanjem dvaju pješaka. No, zakazao je u realizaciji. Prešao je u damsku završnicu i Cvitan je nakon rekordnih 6 sati i 40 minuta igre i 140 poteza uspio vječnim šahom spasiti remi.

Rezultati 7. kola:
Lalić-Jovanić remi, Janković-Zelčić 0:1, Palac-Stević remi, Jovanović-Bosiočić 1:0, Cvitan-Hulak remi i Šarić-Kožul remi.

Poredak na ljestvici:
Kožul 5 bodova, Stević, Palac i Hulak po 4,5, Zelčić 3,5, Bosiočić, Šarić, Jovanović, Lalić i Jovanić 3, Janković i Cvitan po 2,5 boda.


IVAN ŠARIĆ POBIJEDIO KRUNOSLAVA HULAKA

RIJEKA, 25. siječnja – U 8. kolu Pojedinačnog prvenstva Hrvatske čak tri partije završene su bez igre, salonskim remijima. Prvi su u gledalište preselili Hrvoje Stević i Zoran Jovanović, slijedio je neizbježni Bogdan Lalić s Alojzijem Jankovićem, a onda su prijateljskim remijem svoj boravak u turnirskoj dvorani zaključili i Robert Zelčić i Mladen Palac. Iako su se praktično igrale samo tri partije, čak i najizbirljiviji ljubitelji šaha mogli su doći na svoj račun. Naime mogli su vidjeti sjajno napadačko ostvarenje Marina Bosiočića u partiji s Ognjenom Cvitanom, izvanrednu igru mladog Splićanina Ivana Šarića u partiji s Krunoslavom Hulakom, te bespoštednu borbu Ognjena Jovanića i Zdenka Kožula. Bosiočić je iskoristio riskantnu Cvitanovu igru u otvaranju, vještim manevrima zadržao mu kralja u centru, a onda silovitim napadom ostvario pravu minijaturu.
Šarić je oduševio originalnom igrom. Iako je vodio crne figure, rano je maksimalno zaoštrio igru i prisilio Hulaka da traži jedinstvena rješenja. Neprekidnim taktičkim prijetnjama Splićanin je oslabio protivnički rokadni položaj, osvojio pješaka i prijelazom u završnicu na vrlo lijep način realizirao prednost.
Kožul je opet propustio priliku odvojiti se od svojih najopasnijih suparnika. Naime, rano je postigao prednost protiv Ognjena Jovanića i u završnici osvojio pješaka. No, uzeo ga je na pogrješan način i dopustio protivniku da aktiviranjem figura vrati materijal i spasi pola boda.

Rezultati 8. kola:
Jovanić-Kožul remi, Hulak-Šarić 0:1, Bosiočić-Cvitan 1:0, Stević-Jovanović remi, Zelčić-Palac remi, Lalić-Janković remi.

Poredak na ljestvici tri kola prije kraja:
Kožul 5,5 bodova, Stević i Palac po 5, Hulak 4,5, Bosiočić, Šarić i Zelčić 4, Jovanović, Lalić i Jovanić 3,5, Janković 3 i Cvitan 2,5 boda.


ZORAN JOVANOVIĆ POBIJEDIO ROBERTA ZELČIĆA 

RIJEKA, 26. siječnja – U 9. kolu Pojedinačnog prvenstva Hrvatske odlučene su tri partije, a tri su završene podjelom boda.
Vodeći Zdenko Kožul naišao je na jak otpor Krunoslava Hulaka i morao se relativno brzo zadovoljiti sklapanjem primirja. Hulak je u otvaranju vješto isprovocirao predaleko napredovanje bijelih pješaka i u centru stvorio jako uporište za svog skakača. Kožul naprosto nije mogao poduzeti nikakvu ofanzivniju akciju, pa je prihvatio Hulakovu miroljubivu ponudu.
Remijem je završena i partija između Ognjena Cvitana i Hrvoja Stevića, a u svim ostalim partijama igralo se "na nož".
Poslije tri sata igre remijem je završena i partija između Mladena Palca i Bogdana Lalića. Lalić se vrlo precizno branio u osjetljivoj poziciji i nakon niza izmjena iznudio prijelaz u završnicu raznobojnih lovaca.
U preostalim vrlo borbenim partijama bilo je dosta grešaka. Zoran Jovanović je nanio četvrti poraz Robertu Zelčiću, koji u topovskoj završnici nije iskoristio svoje šanse za spas.
Marin Bosiočić je u jednakoj poziciji serijom nepreciznih poteza dopustio Ivan Šariću da na efektan način izbori prijelaz u dobivenu završnicu, a Alojzije Janković i Ognjen Jovanić su nizom previda "šetali" prednost s jedne na drugu stranu da bi posljednji pogriješio Janković i brzo izgubio.

Rezultati 9. kola:
Janković-Jovanić 0:1, Palac-Lalić remi, Jovanović-Zelčić 1:0, Cvitan-Stević remi, Šarić-Bosiočić 1:0, Kožul-Hulak remi.

Poredak na ljestvici dva kola prije kraja:
Kožul 6 bodova, Stević i Palac po 5,5, Šarić i Hulak 5, Jovanović i Jovanić 4,5, Bosiočić, Zelčić i Lalić 4, Janković i Cvitan po 3 boda.


MLADEN PALAC PREŠAO U VODSTVO 

RIJEKA, 27. siječnja – U pretposljednjem, 10. kolu Pojedinačnog prvenstva Hrvatske dogodio se veliki preokret.
Mladi Riječanin Marin Bosiočić je u jednoj burnoj partiji nanio prvi poraz Zdenku Kožulu, pa je na prvo mjesto izbio Mladen Palac nakon lijepe pobjede nad Alojzijem Jankovićem.
Pretposljednje kolo bilo je jedno od najborbenijih, gotovo sve partije su odlučene nakon maratonske borbe, a čak je i "remizer" Bogdan Lalić odigrao više od 20 poteza u partiji sa Zoranom Jovanovićem.
Kožul je odabrao jednu tešku varijantu u kojoj je Bosiočić dugo održavao jasnu prednost. U jednom je trenutku pogriješio i Kožul je mogao napraviti spektakularan preokret. No, propustio je mogućnost izmjene dama i u kurioznoj poziciji sa tri dame Bosiočić je dobio u matnom napadu.
Palac je sjajnom strategijom nadvisio Alojzija Jankovića, potpuno ga patirao, a onda osvojio pješaka i prešao u dobivenu završnicu. Nakon velike manevarske borbe Robert Zelčić je prešao u bolju završnicu protiv Ognjena Cvitana, koju je realizirao na maestralan način, rijetko viđenim taktičkim udarom.
U najljepšoj partiji kola Splićanin Ivan Šarić je u prekrasnom pozicijskom stilu u završnici nadigrao Hrvoja Stevića i probio se na diobu drugoga mjesta, a novi uspjeh ostvario je i Riječanin Ognjen Jovanić. On je nakon maratonske borbe u završnici sa skakačem i dva pješaka protiv lovca i pješaka slomio otpor Krunoslava Hulaka i tako osigurao izvrstan plasman.

Rezultati 10. kola:
Jovanić-Hulak 1:0, Bosiočić-Kožul 1:0, Stević-Šarić 0:1, Zelčić-Cvitan 1:0, Lalić-Jovanović remi, Janković-Palac 0:1.

Poredak prije posljednjeg kola:
Palac 6,5 bodova, Kožul i Šarić 6, Stević i Jovanić 5,5, Bosiočić, Hulak, Jovanović i Zelčić 5, Lalić 4,5, Cvitan i Janković po 3 boda.


POBJEDNICI MLADEN PALAC I IVAN ŠARIĆ

RIJEKA, 28. siječnja – Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za 2008. godinu, igrano u prelijepim prostorijama riječkoga "Šahovskog doma", završeno je zajedničkom pobjedom Mladena Palca i Ivana Šarića. Prema propozicijama, novog prvaka Hrvatske saznat ćemo nakon dopunskog dvoboja od četiri partije, koji će organizirati Hrvatski šahovski savez. U posljednjem kolu Palac nije htio ništa riskirati i mirnim remijem s Ognjenom Jovanićem ostavio je mogućnost najopasnijim progoniteljima da ga dostignu. To je uspjelo aktualnom svjetskom juniorskom prvaku, osamnaestogodišnjem Splićaninu Ivanu Šariću, koji je lijepom pobjedom nad Robertom Zelčićem nastavio svoj "zvjezdani" uspon. Zdenko Kožul ni pored uporne borbe nije uspio slomiti otpor Hrvoja Stevića, iako je u otvaranju žrtvovao pješaka za inicijativu. Stević se odlično branio, pa se Kožul na kraju morao zadovoljiti remijem i trećim mjestom. Izvanrednom, originalnom igrom mladi Riječanin Marin Bosiočić je kao crni nadigrao Krunoslava Hulaka i na kraju osvojio četvrto mjesto, što mu je donijelo izravno pravo sudjelovanja u finalu slijedećeg državnog prvenstva. Pobjedom u dalekoj završnici nad Osječaninom Zoranom Jovanovićem Zagrepčanin Alojzije Janković u posljednji trenutak izbjegao je posljednje mjesto. „Fenjer“ je ponio Riječanin Ognjen Cvitan, koji je brzo remizirao s Bogdanom Lalićem.

Rezultati 11. kola:
Palac-Jovanić remi, Jovanović-Janković 0:1, Cvitan-Lalić remi, Šarić-Zelčić 1:0, Kožul-Stević remi, Hulak-Bosiočić 0:1.

Konačan poredak:

1.-2. Palac i Šarić po 7 bodova, 3. Kožul 6,5, 4.-6. Bosiočić, Stević i Jovanić po 6, 7.-10. Lalić, Jovanović, Hulak i Zelčić po 5, 11. Janković 4 i 12. Cvitan 3,5 boda.

Najveći dobitnik na ovom vrlo izjednačenom prvenstvu s prosječnim rejtingom od nevjerojatnih 2560 bodova bio je Mladen Palac, koji je osvojio 16 rejting-bodova. Ivan Šarić osvojio je 14, a Ognjen Jovanić 10 bodova. Najveći tragičari prvenstva su bili Ognjen Cvitan i Alojzije Janković sa po minus 17, a Robert Zelčić je izgubio 7 rejting-bodova.

Prvenstvo je odlično vodio riječki međunarodni sudac Nenad Dorić, a uvjeti za igru u "Šahovskom domu" i organizacija prvenstva bili su besprijekorni.